Verpleegkundige

Als gedreven verpleegkundige vervul jij een cruciale rol bij het leveren van hoogwaardige zorg aan zowel somatisch als niet-somatisch zieke patiënten. Jouw verantwoordelijkheden omvatten een breed scala aan taken die van essentieel belang zijn voor het welzijn van de patiënten en de effectieve werking van de zorgomgeving.

Een van jouw onderscheidende kenmerken is je bekwaamheid om complexe verpleegkundige taken te plannen, coördineren en uitvoeren. Dit strekt zich uit over verschillende resultaatgebieden, waaronder Planning en Uitvoering van Zorgtaken, Coördinatie en Organisatie van Zorg, Kwaliteitszorg, Onderwijs, Deskundigheidsbevordering en Coaching, Onderzoek, Beheer, en Beleid.

Jouw interactie met belanghebbenden is net zo divers als cruciaal. Of het nu gaat om het informeren en begeleiden van patiënten en hun relaties, het delen van zelfzorginformatie, het informeren van mede-verpleegkundigen en artsen, het maken van afspraken over verpleegplannen, of het verstrekken van informatie bij patiëntoverdracht. Bovendien geef je instructies aan zorgassistenten en verzorgenden, en neem je een leidende rol op je bij het instrueren en begeleiden van nieuwe medewerkers, stagiaires, leerlingen en arts-assistenten.

Op afdeling komen vier specialismen samen: nefrologie, niertransplantatie, dermatologie en endocrinologie. Deze afdeling is uniek omdat het deel uitmaakt van de interne geneeskunde maar ook een chirurgisch aspect heeft vanwege niertransplantaties. Hier worden patiënten met diverse aandoeningen verzorgd, variërend van chronische aandoeningen tot acute en zeer gespecialiseerde zorg. 

 

De specialismen behandelen een breed scala aan ziektebeelden. Voor nefrologie gaat het om aandoeningen zoals nierinsufficiëntie en cystenieren. Niertransplantatie biedt een levensreddende oplossing voor sommige patiënten. Dermatologie behandelt huidaandoeningen, waaronder hidradenitis suppurativa, ulcera en blaarziekten, waarbij het UMCG een expertisecentrum is voor pemfigoid bulleus en epidermolysis bullosa 

 

Endocrinologie richt zich op hormonale aandoeningen, zoals diabetes mellitus, syndroom van Cushing en ziekte van Addison. Dit maakt afdeling een dynamische en multidisciplinaire omgeving waar diverse patiënten met complexe zorgbehoeften worden behandeld.

Wij als verpleegkundigen leveren zorg aan patiënten met maag-, darm- en leverproblematiek. Veel voorkomende ziektebeelden zijn acute pancreatitis, levercirrose, leverfalen, IBD en maag- en darmbloedingen. Dit zorgt voor een dynamische werkomgeving met zowel acute als chronische zorg. Daarnaast werken we veel samen met verschillende disciplines en zijn we de spin in het web van de patiënt.  

De afdeling typeert zich door de complexiteit van zorg en de diversiteit aan ziektebeelden.  Maar ook door het veilige (leer)klimaat met veel gezelligheid die op de afdeling altijd centraal staan.  We zijn een jong team, met veel bevlogen en enthousiaste verpleegkundigen, die meedenken over kwaliteit en veiligheid van zorg op de afdeling en daarbuiten. Verder hebben we als verpleegkundige meerdere doorgroeimogelijkheden binnen het verpleegkundig domein. Daarnaast hebben we een belangrijke rol en stem in de levertransplantatie zorg: we krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de opleiding tot transplantatie verpleegkundige te volgen.   

Op de verpleegeenheid worden patiënten opgenomen van het specialisme Traumachirurgie. Dit specialisme richt zich op patiënten die een behandeling nodig hebben in verband met traumatisch letsel. Deze letsels kunnen onder andere het gevolg zijn van een verkeersongeval, geweld, sport of door ongelukken in en om huis.  

 

De traumachirurgie in het UMCG is gespecialiseerd in de behandeling van wervel- en bekkenfracturen en polytrauma-patiënten. Patiënten met wervelfracturen hebben ‘boomstamverpleging’. We zien op de afdeling ook regelmatig patiënten met een thoraxdrain i.v.m. een pneumothorax. Wat ook veel voorkomt is een fixateur externe, dit wordt gebruikt bij fracturen die (nog) niet inwendig gefixeerd kunnen worden, bijvoorbeeld door zwelling. Daarnaast zien we veel patiënten met psychosociale problematiek (verslaving, suïcidaliteit enz). 

De veelvoorkomende ziektebeelden zijn: 

  • Wervelfracturen 

  • Bekkenfracturen 

  • Thoraxletsel 

  • Polytrauma 

  • Wekedelen-letsel 

  • Fracturen van de extremiteiten 

  • Fractuur gerelateerde infecties 

  • Non-union (niet genezende botbreuk) 

  • Verwijderen osteosynthesemateriaal  

De verpleegafdeling is een dynamische chirurgische verpleegafdeling met 4 verschillende specialismen; Neurochirurgie, Keel Neus en Oor heelkunde, Mond Kaak Aangezicht chirurgie en OogheelkundeTevens is er nog een Neurocare. Dit is een care unit voor intensieve zorg waar 9 bedden beschikbaar zijn voor zowel neurologie, neurochirurgie en hoofdhals chirurgie patiënten. 

De focus van de verpleegafdeling richt zich op pre en postoperatieve zorgverlening en psychosociale ondersteuning gedurende het ziekteproces bij een hoog-complexe patiëntengroep. Deze complexiteit maakt dat het werk van de verpleegkundige divers en uitdagend is. Daarbij is klinisch redeneren een vast onderdeel van de zorg. We betrekken de patiënt en zijn naaste(n) bij het zorgproces. 
Op de afdeling wordt door verpleegkundigen, zorgassistenten, medewerkers medische administratie, artsen en andere paramedici in een sfeer van vertrouwen en collegialiteit gewerkt.  

Met al onze specialismen, hebben we een grote diversiteit aan ziektebeelden. 

Onze MPU is een bruisende afdeling binnen Interne Geneeskunde waarin complexe somatische zorg en psychiatrische zorg samen komen. Bij ons draait alles om maatwerk en innovatie.  

Als verpleegkundige speel je een cruciale rol bij het verlenen van hoogwaardige patiëntenzorg en het bevorderen van het welzijn van onze patiënten. 

Als verpleegkundige op onze afdeling maak je deel uit van een multidisciplinair zorgteam. Op de afdeling worden patiënten verpleegd met somatische problematiek. Hierbij speelt ook psychiatrische co-morbiditeit.  Samen combineren we medische en psychosociale zorg om onze patiënten te ondersteunen tijdens hun herstel. Goed kunnen samenwerken in een team is een must, want standaardprocedures passen hier niet altijd.  

De afdeling heeft 6 bedden, het is een kleine en specialistische afdeling. Bij de bouw van de afdeling is er nadrukkelijk rekening gehouden met de patiëntengroep. De kamers zijn bijvoorbeeld prikkelarm. Belangrijk om te weten is dat de MPU geen psychiatrische afdeling is, maar de psychiatrie is medebehandelaar op de afdeling. Er liggen veel verschillende uitdagende specialismen, dit maakt dat het nooit saai is op de afdeling. 

Er wordt op onze afdeling zorg geboden aan de cardiologische patiënt. Het specialisme houdt zich bezig met het ontstaan, onderzoek en behandeling van hart- en vaataandoeningen. De afdeling bestaat uit een longstay en shortstay afdeling en valt onder het Hartcentrum.

De cardiologie is een zeer specifieke afdeling, maar tegelijkertijd ook uiteenlopend in verband de verschillende soorten onderzoeken en behandeling van de diverse ziektebeelden. Er wordt intensief samengewerkt met de cardiaccare– unit (CCU) en de hartkatherisatie afdeling. Ook heerst er een hoge turnover van de verschillende patiënten, maar leveren wij ook langdurige zorg.  Het is daarom ook een diverse en dynamische afdeling te noemen, waarin acute situaties en de chronische zorgvraag centraal staan. Interdisciplinair samenwerken is van groot belang. 

 

Op de longstay verplegen wij cardiologische patiënten met uiteenlopende ziektebeelden. Hierbij kan gedacht worden aan hartspierziekten, ritmestoornissen, aangeboren hartklepafwijkingen, kransslagaandoeningen en ontstekingen van het hart. Daarnaast verplegen wij patiënten na een harttransplanties, steunhartimplantatie en post reanimatie. Op de shortstay worden verschillende soorten ingrepen verricht. Denk hierbij aan hartkatheterisaties, pacemaker en ICD-implantaties, verschillende soorten ablatie en cardioversies

https://vimeo.com/955792386/f4519e70ab

De zorg die wij bieden op afdeling kenmerkt zich in de zorg voor en na een hart of longoperatie (VATS) en afwijkingen aan de thorax (Pectus operatie). Op de afdeling hebben we 30-32 bedden en liggen de patienten gemiddeld 1 tot 7 dagen op de afdeling. De afdeling typeert zich in het geven van zorg op de juiste plek. Na een hartoperatie gaat de patiënt bijvoorbeeld weer terug naar zijn verwijzend ziekenhuis. Daarnaast hebben we een revalidatie traject voor patiënten die een hartoperatie hebben ondergaan in Beatrixoord (10 bedden). De meeste voorkomende ziektebeelden zijn:  

  • Artherosclerose 

  • Mitralis insufficiëntie 

  • Aortaklepstenose 

  • Aangeboren hartafwijking 

  • Kijkoperatie van de longen 

  • Longaandoening-> tumor, ruimte innemend proces, afwijking aan de thorax.  

 

Daarnaast komende volgende aandoeningen en operaties regelmatig voor.   

• Longchirurgie en Hartchirurgie 

• Pectus excavatum / pectus carinatum 

• 1e rib resectie 

• Sympaticotomie 

• Mediastinumscopie 

• Mediastinitis 

De interne geneeskunde richt zich op het voorkomen, herkennen en behandelen van ziekten van de inwendige organen en orgaansystemen. De afdeling heeft drie verschillende sub specialismen; ouderengeneeskunde, infectieziekten en algemeen interne geneeskunde. Naast electieve opnames wordt het merendeel van de patiënten opgenomen via de SEH. Door de verschillende sub specialismen ontstaat er een grote diversiteit aan ziektebeelden en verschillende typen te verlenen zorg.  

 

De geriatrische patiënt met vaak pre-existente cognitieve problemen, heeft veelal multi morbiditeit met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een delier. Deze doelgroep heeft een grote behoefte aan zorg met een rustige benadering in een prikkelarme omgeving. Indien de veiligheid in het gedrang komt, bestaat de mogelijkheid tot het inzetten van vrijheidsbeperkende interventies. In de laatste levensfase kan deze zorg bestaan uit palliatieve- of terminale zorg. 

 

Bij de infectieziekten worden patiënten opgenomen voor diagnostiek en (curatieve) behandeling van verschillende infectieziekten, waaronder reis-gerelateerde infecties, gecompliceerde of moeilijk behandelbare infecties (zoals endocarditis en geïnfecteerde vaatprotheses), Hiv-infecties en afweerstoornissen. Patiënten van de infectieziekten worden regelmatig in isolatie verpleegd in sluiskamers en deze patiëntengroep is vaak multicultureel, waardoor interculturele communicatie ook onderdeel is van de zorg. 

Onder de algemeen interne ziektebeelden vallen veelal ziektebeelden van vasculaire aard, zoals hart- en vaatziekten, bloeddrukregulatie, bloedstolling (trombose) en stoornissen in de bloedsomloop en cholesterol huishouding. 

 

Over het algemeen gesproken is de zorg op de afdeling multicomplex, doordat patiënten veelal een combinatie van verschillende somatische aandoeningen en/of multimorbiditeit hebben, al dan niet gecombineerd met psychiatrische ziektebeelden. De zorg hieromtrent wordt vormgegeven middels een multidisciplinaire samenwerking. Onze manier van denken en de wijze van benadering is gericht op het bieden van integrale patiëntenzorg vanuit een holistische visie. 

De afdeling longziekten is een afdeling waarin hoog complexe zorg wordt geleverd aan patiënten met veel co-morbiditeit.  Daarnaast behoord ook de reumatologie en klinische immunologie tot onze doelgroep. Dit alles maakt dat wij op de afdeling veel uitdaging en verdieping kunnen vinden als verpleegkundige. 

Ziektebeelden zijn dan ook divers, maar vallen dus binnen de kaders van bovenstaande. Van COPD tot Pulmonale hypertensie, longtransplantaties maar ook de patiënten van het bronchoscopisch interventie team zul je vinden op de afdeling. Hierbij hebben wij op de afdeling een extra unit, de Respiratoire Care Unit (RCU). Op de RCU geven we hoog complexe zorg op het gebied van longziekten. Zo liggen hier patiënten welke een longtransplantatie hebben ondergaan en stellen wij hier patiënten in op de Non-Invasieve-Beademing. Om op deze unit te staan dien je dan ook de High Care en High Care Bewaking te volgen. 

Dit alles maakt dat een dag bij ons nooit hetzelfde is, wij elke dag als team samenwerken met enorm veel verschillende disciplines 

Op afdeling worden patiënten opgenomen vanuit de specialismes: Longziekten & tuberculose en de Oncologie. Daarnaast beschikt de afdeling over “suite” kamers waar patiënten worden opgenomen voor een behandeling met radioactief materiaal. Het is een dynamische afdeling waarin je vertrouwd moet raken met veel zaken zoals verschillende disciplines, ziektebeelden en observaties. 

 

De afdeling valt onder het beschouwende cluster wat betekent dat je ook regelmatig patiënten in zorg zult hebben van de interne geneeskunde, nefrologie of hematologie. 

De zorg op de afdeling bestaat uit het uitvoeren van voorbehouden- en verpleegtechnische handelingen (zoals infuustherapie, waaronder ook chemotherapie, zuurstoftherapie, thoraxdrainage), palliatieve zorg en geven van voorlichting en instructie. De afdeling werkt nauw samen met afdeling medische oncologie en de longafdeling.

Veel voorkomendeziektebeelden:  

  • Longembolieën  

  • Pneumonie  

  • Pneumosepsis  

  • COPD 

  • Cystic Fibrose 

  • Longcarcinomen  

  • Pneumothorax 

  • Hoofd- hals carcinomen 

  • Diabetes 

  • Delier  

De verpleegafdeling bestaat uit twee deelspecialismen van de afdeling Chirurgie; hepato-, pancreato en biliaire chirurgie, levertransplantatie chirurgie en vaatchirurgie.  

Een deel van onze patiënten wordt opgenomen in verband met een oncologische aandoening in het lever-en galweg gebied. Anderen komen voor een transplantatie van de lever of zijn donor van deel de lever. Op de verpleegafdeling worden ook patiënten opgenomen voor een operatieve ingreep van de vaten. De meeste patiënten komen voor een chirurgische ingreep, een klein deel voor medicamenteuze behandeling, diagnostiek of overige interventies.  

De afdeling is dynamische met een hoog ambitieniveau. We streven ernaar om te blijven leren en te verbeteren. Veiligheid staat voorop; dit is de basis van ons handelen. Er is een sterke betrokkenheid bij de patiënt en familie. Het team staat voor kwaliteit en collegialiteit. 

 

Zou je graag meer willen weten over het werken als verpleegkundige in het UMCG? Neem gerust contact op met de team recruitment | 06-25651335

Verpleegkundige werkzaam op de afdeling traumatologie en polikliniek traumatologie of polikliniek fracturen en osteoporose. 

Op de afdeling lever- en vaatchirurgie werkt een verpleegkundig wetenschapper die ook werkt op de Hanzehogeschool (HBO-V). Ook de combinatie tussen werken op de verpleegafdeling en polikliniek vaatchirurgie of polikliniek oncologie 2 zijn mogelijkheden.

Deel deze functie

Scroll to Top