Oncologieverpleegkundige

Als oncologieverpleegkundige zet jij je in voor patiënten die zich bevinden in een oncologisch traject. Psychosociale, kritieke en technische zorg komt samen in deze functie. Dit betekend dat je continu schakelt en een beroep doet op je eigen creativiteit.
De oncologische zorg kent meerdere facetten zoals chirurgie, chemotherapie, radiotherapie en immunotherapie. Al deze facetten van zorg zijn binnen het UMCG verdeeld over meerdere poliklinische en klinische afdelingen.

Je zou deze functie goed kunnen uitoefenen in een gecombineerde baan op twee werkplekken.   Passend bij deze functie is de opleiding tot oncologie verpleegkundige. Deze wordt middels EPA onderwijs aangeboden.

Voor meer informatie over de opleiding:  Oncologieverpleegkunde (umcg.nl) 

Op de verpleegafdeling wordt pre- en postoperatieve zorg geboden aan patiënten met een oncologisch en/of abdominaal ziektebeeld. We geven hoog-complexe zorg waarin we als verpleegkundigen actief meedenken in het vormen van een beleid, waarbij de kwaliteit van leven en zorg voor de patiënt voorop staat.  Veel voorkomende ziektebeelden zijn darmkanker, schildkliercarcinoom, melanomen, sarcomen, ileus beeld en IBD ziekten. Veel voorkomende operaties zijn CRS met HIPEC, schildklieroperaties,  hemi-colectomie, resecties van melanomen en Retroperitoneaal Posterieure Adrenalectomie.

De afdeling heeft een gezellig team waar collegialiteit, kwaliteit en professionaliteit hoog in het vaandel staan.  Er worden veel ontwikkelmogelijkheden aangeboden wat betreft cursussen en opleidingen. Daarnaast zijn er meerdere verpleegkundigen met een duobaan op de polikliniek, binnen het Wenckebach als docent of als onderzoeker. 

Wij bieden zorg aan patiënten voor en na een chirurgische ingreep. Patiënten die worden geopereerd op de afdeling hebben (vaak) een oncologische aandoening. Hierbij kan je denken aan endometriumcarcinoom, ovariumcarcinoom of blaascarcinoom. Voor de operatie worden patiënten op de afdeling opgenomen en worden er gegevens gecheckt en bereiden wij patiënten voor op de operatie, zoals pre-medicatie. Na de operatie bieden wij zorg die passend is bij de operatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wondzorg, juiste medicatie toediening en stomazorg. Naast dat patiënten opgenomen worden voor een geplande operatie, bieden wij ook zorg aan patiënten die met spoed opgenomen worden. Dit kan door complicaties die ontstaan zijn ten gevolge van de operatie. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan urineweginfecties of geïnfecteerde wonden. 

Naast de zorg passend bij de operatie, hebben wij ook aandacht voor de psychosociale zorg. 

Wij proberen familie in dit proces erbij te betrekken en plannen daarom ook zorgmomenten samen met de familie in. Ook bij patiënten die langer opgenomen liggen, wordt er door de artsen een familiegesprek gehouden om een update over de situatie te geven. Hierbij is de verpleegkundige aanwezig om aanvullingen vanuit het verpleegkundig perspectief te geven.

Wat zijn veel voorkomende ziektebeelden. 
Urologie 

Blaascarcinoom 

 Peniscarcinoom 

Prostaatcarcinoom 

 Niercarcinoom 

Gynaecologie 

Ovariumcarcinoom 

Cervixcarcinoom 

 Endometriumcarcinoom 

Vulvacarcinoom

Op de afdeling Hematologie wordt zorg geboden aan patiënten met (maligne) Hematologische ziektebeelden. Veel voorkomende ziektebeelden zijn acute leukemie en lymfeklierkanker. Patiënten liggen gemiddeld twee tot zes weken opgenomen voor onderzoek en/of behandeling. We geven behandelingen bijvoorbeeld in de vorm van medicatie, chemotherapie en stamceltransplantaties. Daarnaast voeren wij veel verpleegtechnische handelingen uit. Ook psychosociale zorg is een groot onderdeel in de zorg die wij als verpleegkundige bieden. Als verpleegkundige werk je nauw samen met andere disciplines. Dit maakt het werk leuk, want als verpleegkundige kun jij jouw expertise goed inzetten. Verder zijn er veel nieuwe ontwikkelingen gaande in de zorg voor de hematologische patiënt, waardoor het werken op de afdeling telkens vernieuwend blijft. Als je bij ons werkt, worden er verschillende cursussen/opleidingen aangeboden om jou als verpleegkundige te blijven ontwikkelen.” 

Verpleegkundigen maken deel uit van de afdeling Hematologie, wat bestaat uit twee verpleegafdelingen. Dit bestaat uit één vast team verpleegkundigen, wat rouleert tussen beide afdelingen.

Op de verpleegafdeling bieden we complexe oncologische zorg. Van diagnostiek tot behandelingen met chemotherapie of complicaties na chemo- of immunotherapie. Ook bieden wij veel palliatieve en terminale zorg aan onze patiënten. Op de afdeling hebben we een relatief jonge patiëntenpopulatie en komen we in aanraking met bijna alle oncologische aandoeningen van top tot teen, zoals hoofd-/halstumoren, melanomen, sarcomen, testiscarcinoom etc. Elk ziektebeeld brengt weer andere uitdagingen met zich mee en daardoor is onze zorg erg divers. Omdat veel patiënten in een moeilijke tijd zitten en soms slecht nieuws krijgen of hebben gekregen hechten we veel waarde aan goede begeleiding en psychosociale zorg. We praten veel met onze patiënten en een empathische houding is hierbij erg belangrijk, maar gelukkig is er ook vaak ruimte voor een grapje en gezelligheid!

Op de verpleegafdeling worden patiënten opgenomen vanuit de specialismes: Longziekten & tuberculose en de Oncologie. Daarnaast beschikt de afdeling over “suite” kamers waar patiënten worden opgenomen voor een behandeling met radioactief materiaal. Het is een dynamische afdeling waarin je vertrouwd moet raken met veel zaken zoals verschillende disciplines, ziektebeelden en observaties. 

 

De afdeling valt onder het beschouwende cluster wat betekent dat je ook regelmatig patiënten in zorg zult hebben van de interne geneeskunde, nefrologie of hematologie. 

De zorg op de afdeling bestaat uit het uitvoeren van voorbehouden- en verpleegtechnische handelingen (zoals infuustherapie, waaronder ook chemotherapie, zuurstoftherapie, thoraxdrainage), palliatieve zorg en geven van voorlichting en instructie. De afdeling werkt nauw samen met afdeling medische oncologie en de longafdeling.

Veel voorkomende  oncologische ziektebeelden:  

  • Longcarcinomen  

  • Hoofd- hals carcinomen 

Poli onco 2 en dagcentrum

Op de poli ziet de poliverpleegkundige de patiënt nadat deze bij de arts is geweest. De poliverpleegkundige heeft aandacht voor de patiënt en vraagt hoe het gesprek bij de arts verliep. Daarbij nemen we de anamnese door en verwijzen we naar de patiënten informatiemap. Wij maken wij een inventarisatie naar de behoefte van de patiënt voor, tijdens en na de opname. Dit kan variëren in; het inschakelen van een diëtiste bij ondervoeding, het inschakelen van de geriatrie bij een kwetsbare patiënt, valt de patiënt onder de AYA zorg, verwijzen we de patiënt naar het leefstijlloket wanneer de conditie verbetert kan worden voor een operatie en is er zorg nodig na de opname. 

De patiënt kan voor de opname en tot een week na de opname contact opnemen met de poliverpleegkundige wanneer er vragen of problemen zijn.

Als oncologieverpleegkundige op de polikliniek urologie werk je nauw samen met de verpleegkundig consulenten oncologische urologie. Zij coördineren de poliklinische zorg en zijn casemanager en aanspreekpunt voor de oncologische patiënten.
Verder werk je samen met de urologen en heb je contacten met de huisarts, fysiotherapeut, diëtiste, etc.  

De oncologische urologie beslaat 5 tumorgroepen, testis-, penis-, blaas-, nier- en prostaatkanker. Voor de testis- en penis kanker zijn we in de regio expertisecentrum.
Wat betreft de prostaat- en blaaskanker maken we deel uit van een regionaal oncologisch netwerk.
ProstaatCentrumNoordNederland (PCNN) heeft een eigen MDO. BlaasCentrumNoordNederland (BCNN) is in ontwikkeling. 

Als oncologieverpleegkundige bereid je (samen met de verpleegkundig consulent) de spreekuren voor en zorg je ervoor dat de dossiers van de nieuwe patiënten bijgewerkt zijn, medicatie, voorgeschiedenis, enz. Taken tijdens de spreekuren zijn divers, standaard gesprekken nieuwe patiënten, opname-, leefstijl-, lastmeter-, slecht nieuws en telefonische nazorg gesprekken postoperatieve patiënten. Verder informeren we patiënten over de diverse behandelingen (b.v. start hormonale therapie) en operaties, brengen kwetsbaarheid in kaart, starten interventies en begeleiden de jongere patiënt in zijn of haar proces (AYA zorg).
Op de poli zijn er regelmatig praktische handelingen, het inbrengen/verwijderden van katheters, wondzorg, verwijderen van drains/hechtingen, wondinspectie, vullen/flow, ondersteunen cytologische puncties, enz. 

 

Wat ons werk waardevol en uitdagend maakt is dat we samen met patiënt en naasten de urologische zorgroute doorlopen, dat patiënten en naasten zich vertrouwd voelen om vragen te stellen, keuzes te bespreken, zorgen te delen, in gesprek te gaan over kwaliteit van leven of levensvragen. 
Verder een topic binnen ons werk, wat zeer uitdagend kan zijn, het motiveren van patiënt om een gezonde leefstijl te voeren, het zo gezond en fit mogelijk zijn voor een behandeling (prehabilitatie) waarbij kennis van motiveerde gespreksvoering een pre is. 

Als oncologieverpleegkundige, ook werkzaam op de verpleegafdeling, merkt je dat je je poliklinische patiënten voor behandeling op de afdeling in zorg hebt. Dat heeft een positieve meerwaarde in je eigen leerproces en professionaliteit. Je krijgt kennis van het volledige zorgtraject en je kunt je eigen klinische ervaring inzetten in je gesprekken op de polikliniek.

 

Deel deze functie

Scroll to Top